tel: 011/2505-420

Krunice i mostovi

Krunice
Krunice su protetske nadokade koje nadoknađuju izgubljeno zubno tkivo i imitiraju prirodne zube bojom oblikom i veličinom..dakle estetski ali i funkcionalno.
Zubne krunice radimo kod gubitka većeg dela zubnog tkiva, kad je zub dosta razoren karijesom i ne postoji mogučnost saniranja plombom ili preloma zuba,kod izlečenih zuba iojačanih nadogradnjom, kod potamnelih zuba usled endodontskih lečenja i dodatno oslabljenih velikim ispunima ,kad pacijent želi estetski promeniti oblik zuba ili položaj (ako je rotiran ili nagnut i time upada u oči),ili mu se ne svidja boja zuba , ili kada su se zubi prirodno potrošili usled starenja(abrazija zuba).Ovom vrstom nadoknade zubu vraćamo ne samo estetiku (boju i oblik), već i čvrtoću i funkciju uključujući ga u kontakt sa preostalim zubima u usnoj šupljini.

Mostovi
Most je protetska nadoknada koju izrađujemo kod nedostatka jednog ili više zuba u jednoj vilici kad raspored preostalih zuba omogućava da se oni mogu opteretiti i njihovim brušenjem pripremiti za prihvatanje nadoknade povezivanjem u jednu celinu..Estetski: bojom i oblikom, ali i čvrstoćom i funkcionalnošću, dobiva se kvalitetna nadoknada izgubljenih zuba koja se lepo uklapa u estetiku preostalih zuba i uz redovnu oralnu higijenu pruža zdravlje i zadovoljstvo novog osmeha na duže staze.

________________

Za izradu krunica i mostova neophodno je da zubi koji su predviđeni za izradu krunica ili zubi nosači budućeg mosta budu zdravi ili izlečeni kao i tkiva koja ih okružuju u pred-protetskoj pripremi.
Nakon kliničkog pregleda i dijagnostike uz analizu Ro snimka Vaših zuba, utvrdjujemo da li je kod Vas indikovana izrada krunica ili mostova,te sledi dogovor vezan za izgled budućeg rada,plan rada,tj plan terapije i dogovor termina i vremena izrade.Tada se dogovaramo i o izboru materijala od kojeg možete dobiti krunice ili mostove. U ponudi naše” Dental Art” ordinacije koristimo novi materijal u svetu stomatologije: vrhunsku bezmetalnu keramiku (Cirkonijum dioksid i Litijum disilikat)i klasičnu metal-keramiku koja je do pojave bezmetalnih nadoknada predstavljala najtraženiji materijal u našoj ordinaciji . Bezmetalnu i metalokeramiku kao materijale izbora koristimo i kod izrade krunica i mostova nakon ugradnje zubnih implntanata. Isto je moguće i kombinovanje da u prednjim vidljivim zonama osmeha koristimo bezmetalnu keramiku a bočno metalokeramiku.