tel: 011/2505-420

Keramičke fasete

Keramičke fasete su tanke ljuspice koje pokrivaju prednju površinu i sečivnu ivicu zuba a ređe i manji deo unutarnje površine zuba. Izrađuju se od kvalitetnih estetskih materijala i predstavljaju vrhunsku kvalitetnu restauraciju zuba pri kojoj se minimalno invazivno uklanja zubno tkivo i to samo gleđ. Vezuju se specijalnim cementima za preostalu gleđ i estetski su savršeni. Napominjemo da fasete mogu biri kompozitne i keramičke. Keramičke ne menjaju svoj izgled niti boju kroz vreme za razliku od kompozitnih. Na taj način možemo promeniti oblik, boju zuba, ali i zatvoriti razmake između zuba (dijasteme)u okviru vidnog  dela osmeha i na takav način doći do harmonije u neprekinutom nizu zuba.

Keramičke fasete nisu uvek najbolje rešenje za sve pacijente i zato Vam preporučujemo da prvo stomatolog detaljno pregleda Vaše zube i odredi individualni plan terapije za Vase zube, što je najbolja opcija za Vas.

Kod pacijenata sa karijesnom predispozicijom i lošom oralnom higijenom ili u situacijama kad je cela površina gleđi zuba oštećena ili  je prisutan veći gubitak zubne krune, kao i kod loših navika pacijenta (noćno škripanje zuba, grickanje predmeta olovke, lule ili slično) ili većih odstupanja u položaju i obliku zuba i velikih plombi, predlažemo bezmetalne ili metalokeramičke krunice.

Napominjemo da ukoliko se oralna higijena pedantno i redovno održava, postoji mogućnost da se keramičke fasete kombinuju sa već postojećim zubnim krunicama i mostovima na susednim zubima i tako doprinesu estetskoj harmoniji osmeha uz minimalno invazivan tretman pripreme zuba za prihvatanje fasete i bez potrebe velikog brušenja zuba kao kod krunica i mostova.